Belgisch stoofvlees

Home   >   Recepten   >   Belgisch Stoofvlees

Belgisch kalfstoofvlees

Personen: 4 | Bereidingstijd: 90 min.
Een echt klassiek gerecht van onze Zuiderburen is Kalfsstoofvlees in abdijbier. Hierbij wordt het vlees zacht gegaard in abdijbier, fun fact: Abdijbier wordt alleen gebrouwen door Monniken binnen de kloostermuren. Het bier geeft een rijke smaak aan het vlees. Van het bier wordt een mooie gebonden saus gemaakt door donkerbruinbrood besmeurt met mosterd toe te voegen aan de stoofpot. Dit met enkele kruiden erbij maakt het een gerecht om van te smullen. Dit gerecht is ook kant-en-klaar bij ons in de winkel te bestellen. 

Bereiding 

1 Pel de uien en snipper ze in niet al te fijne stukjes.

2 Verhit een braadpan op een matig vuur en smelt er een klontje boter in.

3 Snij 1 kg rundsvlees in gelijke stukken. Braad de stukken vlees in de braadpan tot ze een goudbruin kleurtje hebben. Kruid het vlees tijdens het bakken met wat peper van de molen en een snuifje zout.

Doe de stukjes vlees in de stoofpot met uien. Hou de braadpan met aanbaksels bij en schenk daarin het bier. Roer alle aanbaksels van het vlees los terwijl het bier aan de kook gebracht wordt (deglaceren). Zodra het bier kookt, giet je het in de stoofpot.

5  Bind enkele blaadjes laurier en een paar takjes verse tijm samen met een eindje keukentouw. Laat het kruidentuiltje meestoven in de pot.

6 Voeg de kruidnagel toe en een flinke lepel appel of perenstroop.

7 Besmeer het brood royaal met (scherpe) mosterd. Leg de boterham in de pot, met de besmeerde zijde naar onder.

8 Laat het stoofvlees anderhalf tot drie uur lang sudderen op een zacht vuur. Het deksel hoeft niet op de pot. De kooktijd is afhankelijk van de kwaliteit van het vlees. Roer af en toe eens in de pot en controleer tussendoor of het vlees voldoende gaar is. Pas zodra de stoofvleessaus de gewenste dikte heeft, plaats je het deksel op de stoofpot.

9 Werk het stoofvlees af met een klein scheutje natuurazijn en roer alles om.

10 Proef en voeg naar smaak nog wat peper van de molen toe en een snuifje zout.

Ingrediënten

1 kilo Kalfsvlees
2 flesjes Abdijbier
2 sneden donker brood
1 uien
mosterd
Stroop (appel/peer)
scheutje natuurazijn 
laurier
tijm
kruidnagel

Direct aan de gang met kalfstoofvlees? 

Kan jij niet wachten en wil jij direct aan de slag met dit kalfstoofvlees? Laat jouw stoofvlees thuis bezorgen door slagerij Norg. Bestel gemakkelijk online via onze webshop of door te bellen naar 038-3313678 en het vlees kan zelfs de zelfde dag of de dag daarna bij je thuis bezorgd worden. Wij bezorgen vanaf een bestelwaarde van €30,-. Wil je meer weten hoe onze bezorgservice werkt? Hier lees je alles over onze thuisbezorg service!
Share by: