Biefstuk

Home   >   Recepten   >   Biefstuk Bakken

Hoe moet je een biefstuk bakken?

Het bakken van biefstuk hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, weet slager Norg “Zolang je kiest voor kwaliteitsvlees en de juiste bereidingswijze, kan jij de biefstuk precies bakken zoals jij hem het lekkerst vindt.”

Een goed stuk vlees begint bij een gezond en gespierd rund. Dat geldt ook voor biefstuk. Daarom verkopen wij in onze slagerij alleen vlees van een dubbeldoelkoe. Deze koeien worden eerst gehouden voor hun melk en daarna voor hun vlees.

Deze koeien hebben goed geleefd en dat proef je. Deze dubbeldoelkoeien komen direct uit de regio, hier uit onze mooie IJsseldelta! Op en top Hollands rundvlees. Dit vlees is mooi van structuur, kleur en malsheid! Maar een goed stuk vlees, verdiend het ook om goed gebakken te worden. Met de volgende 7 tips kan iedereen een goede biefstuk bakken! 

De 7 baktips voor een perfecte biefstuk

Met deze 7 baktips kan iedereen een heerlijke biefstuk bakken

Tip 1 - Laat de biefstuk op kamertemperatuur komen

Wil je een gelijkmatig gegaarde biefstuk? Haal het vlees minimaal een uur van tevoren uit de koelkast en laat het afgedekt op temperatuur komen. Als de biefstuk vacuum verpakt is, haal deze dan ook uit het vacuüm. Zo voorkom je dat het vlees 'schrikt' in de pan en van binnen nog koud is na het bakken.

Tip 2 - Dep de biefstuk droog

Door het vlees voor het bakken droog te deppen, zorg je voor een mooier bruiningsproces. De biefstuk kan je droogdeppen door gebruik te maken van een velletje van een keukenrol. 

Tip 3 - vooraf zout, achteraf peper

Zouten zorgt ervoor dat zowel het vlees als ook de jus een mooie smaak krijgt. Maar zout trekt vocht uit de biefstuk. Bestrooi de biefstuk daarom pas vlák voor, of tijdens het bakken met zout. Bestrooi de biefstuk pas na het bakken met zwarte peper en naar wens met grof zeezout. Doe dit het liefst zo laat mogelijk, anders verbrandt het.

Tip 4 - Bak de biefstuk in boter en olie

Verhit ongezouten roomboter in een hete pan en wees daarmee niet te zuinig. Voeg een klein scheutje olie bij de boter. Laat de boter goed smelten tot hij goudbruin is. De combinatie van boter en olie zorgt ervoor dat je de rijke botersmaak houdt, en de olie zorgt voor hogere temperaturen waardoor de biefstuk mooier dichtschroeit, zonder dat de biefstuk verbrandt.

Tip 5 - Hoe bak je de biefstuk goed gaar

De grote vraag is natuurlijk: hoe bak je de perfecte biefstuk? Hoe hoog zet je de warmtebron, hoe lang moet het vlees in de pan... Dit zijn de stappen:
  1. Schroei de biefstuk eerst goed dicht: leg de biefstuk in de pan en bak beide kanten een halve minuut. Zo zorg je ervoor dat de sappen in het vlees behouden blijven.
  2. Zet vervolgens de warmtebron íets lager (niet te laag). Daardoor zal de boter niet verbranden. Maar zet het vuur niet te laag, anders kan het vlees niet goed bakken.
  3. Voeg nog een beetje roomboter toe in de pan en bedruip de biefstuk daar mee.
  4. Afhankelijk van hoe je je biefstuk lekker vindt (rood/medium/doorbakken) bak je eventueel beide zijden nog even door. De bereidingstijden en kerntemperaturen zie je in de tabel hier onder:
Garing Bereidingstijd fornuis Kerntemperatuur (oven)
Rood (rare) Dichtschroeien is voldoende 45-50°C
Licht doorbakken (medium-rare) 1 á 2 minuten per kant 55°C
Half doorbakken (medium) 2 á 3 minuten per kant 60°C
Doorbakken (well done) 3 á 4 minuten per kant 70°C

Tip 6 - laat de biefstuk rusten

Wikkel de biefstuk na het bakken losjes in aluminiumfolie, met een kleine opening voor de stoom. Laat hem nog 3-5 minuten rusten. Zo kunnen de sappen in het vlees zich goed verspreiden en dat zorgt voor een malser resultaat. 

Tip 7 - Laat kwaliteitsvlees bij je thuis bezorgen

Direct thuis aan de slag met een stuk kwaliteitsvlees? Laat jouw biefstuk thuis bezorgen door slagerij Norg. Bestel gemakkelijk online via onze webshop of door te bellen naar 038-3313678 en het vlees kan zelfs de zelfde dag of de dag daarna bij je thuis bezorgd worden. Wij bezorgen vanaf een bestel waarde van  €30,-. Wil je meer weten hoe onze bezorgservice werkt? Hier lees je alles over onze thuisbezorg service!
Share by: